Terugblik lustrum
Prolander bestaat 5 jaar! En dat hebben we dit jaar met elkaar gevierd. Samen met iedereen die met ons aan het landschap van Drenthe en Groningen werkt. Onze opdrachtgevers, onze samenwerkingspartners, onze leveranciers én onze medewerkers. We organiseerden verschillende interessante activiteiten die in ieder geval één ding gemeen hadden: onze gezamenlijke passie: de ‘Liefde voor het Landschap’.
Kennis delen in webinars
We trapten ons lustrum af met 3 online kenniswebinars waarin experts hun visie deelden op belangrijke ontwikkelingen in ons vak. De webinars trokken per stuk meer dan 100 deelnemers die met polls en vragen ook mee konden doen met het gesprek.
Tijdens het eerste webinar deelde Marion van der Voort van Bureau voor Gebiedscommunicatie haar tips over participatie, hoe pak je dit goed aan? Prolander collega’s Ernst-Jan Cornelius en Martin van Dijken vertelden hoe participatie een belangrijk onderdeel is van het gebiedsproces in het Zuidelijk Westerkwartier en hoe dat met bijvoorbeeld bijna 40 schetssessies vorm heeft gekregen
Het tweede webinar van de lustrumreeks ging over je thuisvoelen in een landschap. Theo Spek, Hoogleraar Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelde over het verbinden van het verleden aan de grote toekomstige opgaven in het landschap. Hoe bouwen we aan een toekomstig landschap waar bewoners en bezoekers van kunnen genieten, en wat tegelijkertijd het unieke lokale verhaal blijft vertellen? Projectleider Hans Verhoogt nam ons mee in de opgave van Prolander in de Drentsche Aa, waar met respect voor het verleden wordt gewerkt aan een nieuw landschap.
En we sloten af met het derde webinar, waarin Gert-Jan Hospers, Bijzonder Hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit, pleitte voor een dialoog op ooghoogte - over én in het landschap. Ook vertelde hij over de transities die het landelijk gebied te wachten staat en hoe daar mee om te gaan. Vervolgens vertelde projectleider Jacomijn Pluimers hoe Prolander in het Bargerveen de opgave voor natuur combineert met de ambitie om het gebied een (economische) impuls te geven.
Over elke webinar schreven we ook een verdiepend artikel en een case, met nog meer informatie over de onderwerpen en de projectgebieden:
- Verdiepend artikel: Landschap als speelveld voor participatie
- Case: Participatie in het Zuidelijk Westerkwartier
- Verdiepend artikel: Landschap om je thuis te voelen
- Case: Je thuisvoelen in de Drentsche Aa
- Verdiepend artikel: Transities in het landelijk gebied
- Case: Transitie in het Bargerveen
Talkshow: Liefde voor het landschap
Als kers op de taart van al deze festiviteiten organiseerden we op 4 november de talkshow: Liefde voor het Landschap. Onder leiding van host Inge Diepman blikte directeur Evelien van Everdingen aan de hand van persoonlijke mijlpalen terug op de afgelopen 5 jaar. Vervolgens nodigde Evelien de opdrachtgevende gedeputeerden Henk Jumelet (Drenthe) en Henk Staghouwer (Groningen), directeur Natuur en Biodiversiteit bij Ministerie van LNV Donné Slangen en bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio Gert-Jan Hospers uit voor een gesprek over trends en dilemma's aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Samen met bestuursvoorzitter Hans Kuipers keek Evelien vooruit naar de toekomst. De conclusie was dat er zeker toekomst is voor Prolander, vanuit de huidige opdracht maar ook vanuit de toekomstige opgaven in het landelijk gebied.