Meer dan 100 ideeën voor waterbuffer in het Bargerveen


Wat zou jij doen met een nieuw aan te leggen waterbufferzone? De Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek riep de hulp in van studenten, creatieve (young) professionals en startups, door middel van een Battle of Concepts. En met succes! Een overvloed aan innovatieve en interessante ideeën stroomden de afgelopen weken binnen. Nu is het aan de jury: welk idee is het allerbeste en wordt in 2021 gerealiseerd?

Maar liefst 117 inzendingen ontving de Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek in de afgelopen zes weken. Eén voor één werden de concepten uitvoerig bekeken en beoordeeld op basis van de gestelde criteria:

  • Originaliteit: Is het concept origineel en vernieuwend?
  • Verbinding met stakeholders: In welke mate worden de diverse stakeholders in het idee betrokken en/of hebben de stakeholders zelf wat aan het idee.
  • Haalbaarheid: Hoe eenvoudig / praktisch haalbaar is het om het idee te realiseren?
  • Verdien potentie: Is het te verwachten dat het idee ook geld oplevert waarmee (een deel van de) kosten van het project gedekt zouden kunnen worden?
  • De kwaliteit/diepgang: van het ingestuurde concept.

Aan de hand hiervan is een voorselectie gemaakt. Deze is vervolgens overgedragen aan een onafhankelijke jury en die bepaalt de definitieve winnaar van de Battle of Concepts.

Wie is de jury?

Met veel zorgvuldigheid is een vierkoppige jury samengesteld met kennis van en interesse in het natuurgebied Bargerveen: Maurice Wenker (Landschapsarchitect, Provincie Drenthe), professor Menno Gerkema (Hoogleraar Chronobiologie en Science Business & Policy, Rijksuniversiteit Groningen), Diderik Koolman (Directeur Economische Zaken, Gemeente Groningen) en Peter Bennema (voormalig directeur Dienst Ruimte en Groen, Provincie Drenthe). Deze vier heren beoordelen samen wie de absolute winnaar wordt van de Battle of Concepts.

Definitieve uitslag op 12 maart

De komende dagen buigen de juryleden zich over de elf geselecteerde concepten. Op 12 maart publiceren we de definitieve uitslag op de website van de Battle of Concepts, met een kort juryrapport. Houd de website dus goed in de gaten, de vijf beste concepten vallen in de prijzen.

Natuurgebied Bargerveen leeft!

Hoewel de definitieve uitslag nog even op zich laat wachten, is deze Battle of Concepts voor Marleen Stoutjesdijk (van het projectbureau Bargerveen-Schoonebeek / Prolander) nu al geslaagd. “Ik ben diep onder de indruk van het aantal inzendingen. Voor mij is het nu al een succes. Dit betekent namelijk dat het project leeft onder de mensen!”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over deze Battle of Concepts en Buffer Zuid? Bekijk dan de achtergrondinformatie en de ingezonden concepten op de website van de Battle of Concepts.

Wilt u meer weten over de herinrichting van Bargerveen- Schoonebeek? Kijk dan op onze projectpagina.