“Binnen een paar jaar rondlopen in je eigen ontwerp”


Wil je een beter beeld krijgen van onze organisatie en de mensen van Prolander? Ben je misschien van plan om te solliciteren op een vacature bij ons? Lees dan dit persoonlijke verhaal van landschapsarchitect Martin van Dijken. Hij stelt zich aan jou voor en vertelt hoe het is om bij Prolander te werken, hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet en hoe hij de dynamiek van het werkveld van Prolander ervaart.

Foto: op de voorgrond Martin van Dijken, uit het foto-archief van Prolander.

Wat doe je precies bij Prolander?

Ik ben landschapsarchitect. Mijn collega-ontwerpers en ik voelen ons verantwoordelijk voor de ruimtelijke kwaliteit van de plannen die we in de verschillende projecten maken. We streven naar het maken van landschappen die mooi, functioneel en duurzaam zijn. Dat doen we samen met collega’s zoals projectleiders en projectmedewerkers, hydrologen, ecologen en andere specialisten, in- en extern. In het ontwerp komen alle disciplines samen. Als landschapsarchitect heb je daarom een belangrijke taak in het integreren van alle kennis en opgaven in een samenhangend ontwerp. De verbeelding van de plannen is een wezenlijk onderdeel van de communicatie en besluitvorming over de plannen. Daarnaast betrekken we bewoners en stakeholders bij het ontwerpproces in de vorm van schetssessies.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

Geen werkdag is hetzelfde, maar het is een afwisseling van interne en externe overleggen, het tekenen aan plannen op de tekentafel of de computer - al dan niet samen met collega’s - plannen presenteren aan partijen, bewoners en/of opdrachtgever(s) en de meer standaard bureauwerkzaamheden als bellen en mailen. Met enige regelmaat ga ik op veldbezoek, met een camera op zak. Het goed verkennen van een gebied is wezenlijk voor het maken van goede plannen.

Wat vind je het leukste aan jouw werk? Waar ben je trots op?

Elk project is weer anders, daardoor is het nooit saai. Samen met collega’s plannen maken vind ik leuk; ik leer er veel van. Daarnaast houd ik me veel bezig met procesarchitectuur: hoe zetten we een slim, haalbaar en inspirerend planproces op zodat we tot een goed plan kunnen komen. En uiteindelijk kunnen genieten van een prachtig landschap buiten. De gebiedsprocessen met bewoners vind ik ook erg boeiend. Als een schetssessie goed loopt, krijg je er veel energie van. Dat zie je ook terug bij de deelnemers. Zulke processen kunnen ook moeilijk of zelfs spannend zijn, maar ik ben er trots op dat het ons meestal lukt om goed in gesprek te blijven en samen met bewoners tot gewaardeerde plannen te komen.

Hoe is het om bij Prolander te werken?

Het fijne van Prolander is dat het een relatief kleine, slagvaardige en platte organisatie is. Er is weinig hiërarchie, in de goede zin van het woord. Er is veel ruimte voor eigen initiatief en inbreng. Vrijwel iedereen is ontzettend betrokken bij het soort werk wat we doen en haalt daar ook veel voldoening uit. En het werken bij een uitvoeringsorganisatie betekent dat je binnen een paar jaar in je eigen ontwerp rond kunt lopen. Hoe vaak maak je dat nou mee? Van tekentafel op kantoor of in het gebied naar een ingericht landschap. Dat verveelt nooit!

Welke van de gebieden waar Prolander werkt is jouw favoriet en waarom?

Ik heb niet echt een favoriet gebied. Elk gebied heeft namelijk zijn eigen waarden als je daar induikt. Het is voor mij vooral de kunst in drukke tijden elk gebied de aandacht te geven die het verdient. Maar goed, als je doorvraagt: het Zuidelijk Westerkwartier springt eruit, niet zozeer als gebied maar als project vanwege de werkwijze. We hebben daar twee jaar lang bijna 40 schetssessies, presentaties en inloopavonden georganiseerd. Dat liep als een machientje. De schetsen die we met bewoners hebben gemaakt, zijn voor 90% herkenbaar in de uitgevoerde plannen buiten. Daar ga ik wel van gloeien…