Digitaal schetsen in tijden van corona


Zogenaamde ‘schetssessies’ zijn een wezenlijk onderdeel van onze aanpak in gebiedsontwikkeling. Tijdens deze sessies gaan betrokkenen uit de streek letterlijk met stiften in de weer om wensen, ideeën en kennis te delen en letterlijk op de kaart te zetten. Een effectief middel dus om mensen te betrekken bij de veranderingen in hun achtertuin. Maar hoe doe je dat in tijden van corona? Onze landschapsarchitecten verzonnen een list.

In het begin van de coronacrisis werkten onze landschapsarchitecten met een digitaal tekentablet en een schetsprogramma. Op deze manier konden ze het scherm delen en konden mensen meekijken bij het tekenen. Er was echter één groot nadeel: de software vertraagde het schetsen. Dit was een grote belemmering in de snelle interactie die een schetssessie eigen is. Daarom bouwden ze thuis studio’s inclusief tekentafels, camera’s, webcams en een studiomicrofoon. Op deze manier kunnen ze vanuit huis tekenen en zoomen/teamen tegelijk. De deelnemers aan een sessie kunnen live meekijken bij het schetsen en daarop reageren en ideeën inbrengen.

Er gaat natuurlijk niets boven ‘echte’ schetssessies, maar gezien de corona-omstandigheden is dit voorlopig een prima alternatief waarbij bewoners toch optimaal worden betrokken om samen mooie plannen te maken voor hun omgeving.