Inrichting polders Oosterland en Lappenvoort: van ontwerp naar uitvoering
Begin dit jaar deelden we het voorlopige ontwerp voor de inrichting van de polders Oosterland en Lappenvoort. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder, en werken we stap voor stap toe naar de technische uitwerking van het plan. Wat houdt dat precies in? En wat gebeurt er de komende tijd in het gebied?
Van lijnen op de kaart naar technische tekeningen
In het voorlopige ontwerp stond beschreven waar bijvoorbeeld een nieuwe brug over de Drentsche Aa bij de Boerlandsdijk zou komen, waar dijken versterkt of aangelegd moeten worden, en waar nieuwe wandelpaden mogelijk zijn. Een voorlopig ontwerp is vooral bedoeld als ‘stip op de kaart’.
Inmiddels zijn we bezig met het technisch ontwerp: het nauwkeurig uitwerken van alle onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan de brug: daarvoor onderzoeken we eerst aan welke eisen deze moet voldoen. Hoe hoog moet de brug zijn zodat eronderdoor gevaren kan worden? Hoe zit het met veiligheid, materiaalgebruik, en de vraag of er een leuning nodig is? Als die eisen duidelijk zijn en afgestemd met alle betrokken partijen, zoals gemeenten Groningen en Tynaarlo, Waterschap Hunze en Aa’s, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, dan maken we een technische tekening. Die tekeningen zijn de basis voor de uiteindelijke uitvoering.
Onderzoek in en onder de grond
Voor een goed ontwerp is ook onderzoek nodig. Zo laat Prolander deze zomer een biogeochemisch bodemonderzoek uitvoeren in het noordelijke deel van het gebied. Een gespecialiseerd bureau, B-WARE, onderzoekt dan de aanwezigheid van stikstof en fosfaat in de bodem op verschillende dieptes. Die informatie helpt om te bepalen welke natuurtypen hier in de toekomst ontwikkeld kunnen worden, en waar met relatief kleine ingrepen de grootste ecologische winst te behalen is.
Daarnaast doen we een milieukundig bodemonderzoek. Dat is nodig om na te gaan of de grond op plekken waar we dammen verwijderen of grond verzetten schoon is. In oudere damconstructies werd soms puin gebruikt; als dat vervuild is, kunnen we het niet zomaar hergebruiken. Dit onderzoek is een standaard onderdeel van het vergunningstraject en helpt om het werk straks zorgvuldig en verantwoord uit te voeren.
Tot slot vindt later deze zomer nog een landmeetkundig onderzoek plaats. Daarbij meten we onder andere hoe diep sloten zijn. Die gegevens zijn nodig om bijvoorbeeld goed te kunnen inschatten hoeveel grond nodig is om een sloot te dempen.
Blik vooruit
De komende maanden werken we verder aan de technische tekeningen. De eerste versies zijn inmiddels besproken met de toekomstige beheerders van het gebied. Naar verwachting zijn de ontwerpen in het najaar van 2025 zo ver uitgewerkt dat we ze kunnen delen met de omgeving. We zijn benieuwd naar reacties, want ook bij deze vervolgstap vinden we het belangrijk dat omwonenden en betrokkenen mee kunnen denken.
Bekijk ook
Bekijk de projectpagina van Polders Oosterland Lappenvoort.