Kavelruil Van Grol naar de Tol afgerond


Het is een drukte van belang in café Hofsteenge in Grolloo. Het is vrijdagmiddag en notaris Veldkamp gaat de tafels langs waar meerdere mensen, onder het genot van een hapje en een drankje, hun handtekening onder een notariële akte zetten. “Het is een grote deal”, beaamt Henk Overweg. “We zijn er behoorlijk druk mee geweest de afgelopen tijd.” Henk is grondcoördinator bij Prolander en vertelt hoe het begon.

“Een tijdje geleden kwam ik in contact met een melkveehouder hier uit Grolloo. Hij had al langere tijd zijn bedrijf in Drenthe. En dat is echt een mooi bedrijf: ruim 170 koeien en 65 hectare grond, alles altijd goed onderhouden. Deze boer kreeg een aanbieding om een bedrijf over te nemen in zijn geboortestreek, de Achterhoek. Hij heeft toen contact gezocht met Prolander om te inventariseren wat mogelijk was.”

Keukentafelgesprekken

Wat volgde was een intensieve periode vol keukentafelgesprekken. “Wat je goed moet beseffen”, vervolgt Henk, “is dat dit gaat om een familiebedrijf. De ouders wonen aan huis en de dochter helpt ook mee op de boerderij. Het is dus niet alleen een zakelijke transactie. Deze familie is op zoek naar perspectief om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Ze zitten in het gebied van de Drentsche Aa, tegen het Natura 2000-gebied aan. Als ze dan deze kans krijgen, vind ik dat we alles moeten doen om deze mensen te helpen.”

Uiteindelijk kwam een grote ruilverkavelingstransactie op gang waarbij de provincie Drenthe de boerderij in Grolloo overnam. Hierdoor kon de familie het bedrijf in hun geboortestreek aankopen. Hun nieuwe woon- en werkplek ligt in de buurt van Café de Tol, de vroegere stamkroeg van de band Normaal. “De boer is zelf een liefhebber van die band, dus vandaar dat we de kavelruil Van Grol naar de Tol zijn gaan noemen”, vertelt Henk.

Verbindende rol

Edwin Bos, programmamanager bij Prolander, tekende de akte namens de provincie in café Hofsteenge. Hij vindt vooral de sfeer waarin de overeenkomst getekend wordt tekenend voor onze manier van werken. “Wij opereren op basis van vrijwilligheid. En in dit geval is de boer met een vraag bij ons gekomen. Dat beide partijen hier een feestelijk moment van willen maken zegt genoeg. Hier zie je met hoeveel respect en inlevingsvermogen Prolanders en boeren met elkaar omgaan. Die verbindende rol in het landelijk gebied is uniek voor Prolander en moeten we koesteren.”