Nesten van weidevogels tellen in Medenertilsterpolder


Nu het broedseizoen van weidevogels is begonnen, tellen we de nesten in de Medenertilsterpolder. Het broedseizoen is 15 maart begonnen en duurt tot 15 juli. Met drones spotten we de nesten in het gebied en zetten we er een camera bij. Deze camera’s laten zien hoe het met de nesten gaat.

Samenwerking met lokale agrariërs

Deze maatregelen zijn onderdeel van een pilot die inzet op het behoud en het versterken van de weidevogel in het gebied en is een samenwerking tussen de lokale agrariërs, BoerenNatuur Groningen West (voorheen Collectief Groningen West), Het Groninger Landschap (HGL), de provincie Groningen en Prolander. De agrariërs in de omgeving voeren agrarisch natuurbeheer uit, in samenwerking met BoerenNatuur Groningen West. De provincie Groningen en Prolander ondersteunen bij alle maatregelen.

Drones en camera's

Tijdens het broedseizoen vliegen drones over het gebied. Sinds eind maart tellen we hiermee de nesten. Vanaf begin april vliegen de drones wekelijks over het gebied. Vrijwilligers markeren de gevonden nesten en plaatsen er een camera bij. Door de beelden kunnen we zien of dieren de nesten verstoren. Eventueel nemen we maatregelen om de weidevogels te beschermen. Een voorbeeld is dat agrariërs lage begroeiing van struiken en bomen verwijderen, zodat roofdieren zich niet meer kunnen verstoppen. Het gevolg is dat ze uit het gebied trekken.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen. Vragen over het project? Neem dan contact op met de projectleider van Prolander, Paul Kraesgenberg. Dit kan telefonisch op 06 52 40 1224 of per e-mail naar p.kraesgenberg@prolander.nl.