"Samenwerking is de kracht achter Beekherstel De Branden”


In deelgebied De Branden, onderdeel van het programma Hunze, zijn de herstelwerkzaamheden begin dit jaar afgerond. Na ruim een jaar is het gebied omgevormd tot een nat natuurgebied. De herinrichting levert 244 hectare natuur op én meer ruimte voor water.

Bart-Jan Tabak (Prolander) was betrokken bij de voorbereiding en uitvoering. Hij merkte dat de samenwerking tussen de gebiedspartners de kracht is van dit project. “Het waterschap Hunze en Aa’s leidde dit project en maakte optimaal gebruik van de kennis en ervaring van betrokken gebiedspartners. Zo leverde Prolander onder andere inbreng op het gebied van grondzaken, civiele techniek en hydrologie.”

Het project laat zo kort na realisatie al gewenste resultaten zien. “Vooral voor het herstel van flora en fauna”, vertelt Bart-Jan. “Vogels zoals ganzen en steltlopers en planten die veel van water houden keren alweer terug naar dit gebied.”

Benieuwd naar de verrichte werkzaamheden? Onderstaande video van aannemer Ploegam en waterschap Hunze en Aa’s geeft je een overzicht van de herinrichting.

Dit project is een samenwerking tussen waterschap Hunze en Aa's, provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn, Het Drentse Landschap en Prolander. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door aannemer Ploegam.