Vlonderpad Bargerveen: “voegt iets unieks toe”


Wil je een beter beeld krijgen van de samenwerkingspartners van Prolander en de successen die we met hen behalen? Lees dan dit verhaal van Jans de Vries, boswachter bij Staatsbosbeheer. Hij is initiatiefnemer van het bijzondere vlonderpad in Bargerveen. “Mensen die slecht ter been zijn kunnen genieten van het mooie hoogveen in Bargerveen”.

Vorig jaar is bij de schaapskooi in het Bargerveen een bijzonder vlonderpad opgeleverd. Het pad is ongeveer 30 meter lang en geeft een goed uitzicht op het hoogveengebied. Bij de aanleg is in meerdere opzichten rekening gehouden met mindervaliden. Er is een verharde, brede toegang. Bezoekers kijken niet tegen de reling van de brug aan en kunnen niet met een wandelstok door rasters heen prikken.

Dronefoto: het vlonderpad (in het midden onderin) is ook goed zichtbaar vanuit de lucht.

Het vlonderpad

“Er is een mooi vlonderpad aangelegd, zodat ook mensen die slecht ter been zijn kunnen genieten van het bijzondere hoogveen in het Bargerveen. Deze mensen kunnen anders niet in de buurt komen om het te bekijken. Nu heb je een heel mooi uitzicht over het zich herstellende hoogveengebied. Het pad bestaat uit gerecycled materiaal en is onderdeel van een wandelroute. Het vlonderpad wordt goed bezocht. Laatst was er zelfs een bruiloft. Toen heb ik er meerdere mensen met een rolstoel gezien.”

Foto: opening vlonderpad.

Toekomst

“Bewoners en bezoekers kunnen zien hoe de vegetatie van het hoogveen zich verder ontwikkelt. Dat is wel bijzonder. Het hoogveen groeit met een millimeter per jaar. Het oude veenpakket is 10000 jaar geleden ontstaan. Dus je moet een beetje geduld hebben”, vertelt Jans met een knipoog.

Uniek

“Het pad voegt iets unieks toe voor recreanten en mensen uit de omgeving. We doen niet alleen dingen die goed zijn voor het Bargerveen, maar leggen bijvoorbeeld ook wandel- en fietspaden aan op de kaden die een rol spelen in de waterhuishouding.”

Proces

Jans verwijst ons door naar Ewald van Prolander om wat te vertellen over het proces van het vlonderpad. Hij weet er alles van. “Dat verliep hartstikke goed en de gebiedspartners waren enthousiast”, vertelt Ewald. “Samen met de provincie Drenthe, Staatsbosbeheer, Antea Group, Arcadis, Dorpsbelangen Weiteveen, Natuurpark Veenland en de ANWB vormden we een projectgroep. We hebben een plan gemaakt voor betere beleefbaarheid, leefbaarheid en benutting van het Bargerveen. Het vlonderpad was een van de ideeën. Dit hebben we verder uitgewerkt. Het proces tot aan de uitvoering duurde zo’n half jaar. Er werden knopen doorgehakt over de kleur van het pad, de breedte, type leuningen, uitzicht, afmetingen van roosters en rustpunten rondom het pad.”

Samenwerking

“Mijn belangrijkste aanspreekpartner was Ewald Roordink van Prolander. Die samenwerking verliep heel goed”, vervolgt Jans. “Maar ook collega’s van Staatsbosbeheer hebben meegewerkt aan het project, Piet Ursem en Jos de Graaf bijvoorbeeld. Zelf had ik geen directe invloed op de bouw van het vlonderpad. De ins en outs, planning en materialen werden in de projectgroep besproken.

Benieuwd hoe het eruit ziet? Nico Westerhof maakte een prachtige film van de bouw van de brug, een stuw en het vlonderpad. Alle (drone)foto's in dit artikel zijn ook gemaakt door Nico Westerhof.