Liefstinghsbroek
Het Liefstinghsbroek is een natuurgebied van 20 hectare en het oudste bos van Groningen. Het ligt in de buurt van Vlagtwedde in de gemeente Westerwolde. Vanwege haar bijzondere en zeer oude (oer)bos is het natuurgebied aangewezen als Nationaal Bosreservaat. Het is ook een Natura 2000-gebied.
Projecten in Groningen
Stikstof in het Liefstinghsbroek

Het bos en het blauwgrasland kunnen niet goed tegen stikstof. Tegelijkertijd willen (landbouw)bedrijven weer vergunningen voor hun activiteiten krijgen. De vergunningverlening stokte nadat de Raad van State in 2019 een streep zette door de landelijke programmatische aanpak van stikstof (PAS). Veel bedrijven zitten sindsdien hierdoor in grote onzekerheid. De provincie Groningen heeft de Adviescommissie Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) Stikstof Liefstinghsbroek ingesteld om hier oplossingen voor te vinden en de natuur te herstellen.
Fotografie: Marieke Kijk in de Vegte
Opdracht Adviescommissie Gebiedsgerichte Aanpak
De commissie heeft de opdracht om de provincie Groningen te adviseren over maatregelen die de mogelijke invloed van stikstof op het Liefstinghsbroek verminderen. Daarbij onderzoekt de commissie oplossingsrichtingen om de natuur in het Liefstinghsbroek te verbeteren en een toekomstbestendige positie voor de landbouw te realiseren. Wanneer de natuur herstelt, kunnen er ook weer vergunningen voor de landbouw verstrekt worden.


Aanpak advies
Het advies van de commissie wordt gebaseerd op extra stikstofmetingen, water- en bodemonderzoeken, en gesprekken met gebiedspartners, lokale boeren en omwonenden. De opdracht bestaat uit drie fasen:
- de gebiedsanalyse;
- een verkenning van mogelijke maatregelen en oplossingsrichtingen;
- afwegingen en advies.
De rol van Prolander
Prolander voert onderzoek uit naar mogelijke maatregelen die getroffen kunnen worden om de situatie in het Liefstinghsbroek te verbeteren. Indien daartoe wordt besloten zal Prolander de maatregelen uitvoeren. Daarnaast levert Prolander inhoudelijke expertise, organiseert bijeenkomsten en is secretaris van de Adviescommissie.
Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief en bekijk de projectwebsite.
Heeft u nog vragen of opmerkingen over het project? Neem dan contact op met projectleider Hans Verhoogt van Prolander.