Projecten in Drenthe

Het Reestdal ligt op de grens van de provincies Drenthe en Overijssel. Het veenbeekje de Reest kan hier vrij kronkelen in een afwisselend landschap van onder andere essen, houtwallen, akkertjes, heidevelden, bos en bloemrijke weiden. In de natuurgebieden rond de Reest komen veel bijzondere planten en dieren voor. Dit maakt het Reestdal een ideaal gebied om wandelend of fietsend van te genieten.

In Drenthe, dichtbij het plaatsje Nieuw-Schoonebeek en vlakbij de Duitse grens, ligt het natuurgebied Bargerveen-Schoonebeek. Het Bargerveen is met meer dan 2.000 hectare één van de laatste nog ongerepte hoogveengebieden in Noordwest-Europa. Dit is één van de laatste gebieden in Nederland waar nog levend hoogveen voorkomt.

Grootse topnatuur van Europese allure samen met een sterke recreatieve infrastructuur maakt Zuidwest Drenthe een van de groenste en meest aantrekkelijke gebieden van de provincie. Drie Natura 2000-gebieden Dwingelderveld, Drents Friese Wold en Holtingerveld waarvan de eerste twee ook de titel Nationaal Park dragen, bieden uitgestrekte en soms ruige natuur waar rust, ruimte, stilte en duisternis domineren.

In 1995 had niemand kunnen denken dat er in dit deel van Nederland in twintig jaar tijd zoiets gerealiseerd zou zijn: een meanderende beek over een lengte van tientallen kilometers. Vele stappen zijn dus al gezet, maar het werk in het Hunzedal is nog steeds in volle gang. Want de natuurgebieden sluiten nog niet goed op elkaar aan en de landbouw heeft behoefte aan verbeteringen. Ook blijft het water een aandachtspunt in dit bijzondere stroomdal. Daaraan werkt de stuurgroep Hunze.

Een van de bekendste natuurgebieden van Drenthe is het Drentsche Aa gebied. Het stroomdal barst van de heidevelden en zandverstuivingen, elzensingels, esdorpen-met- brink en hooilanden die in het voorjaar geel en rood kleuren van boterbloemen en zuring. Er is al veel werk verricht om het Nationaal Park van bijna 34000 ha te versterken. De komende jaren gaat dit werk verder zodat de gewenste natuurdoelen voor 2027 gehaald worden en de landbouw ontwikkelperspectief houdt.

Veenhuizen staat bekend om de gestichten en gevangenissen. Een groot deel van die gebouwen hebben inmiddels die functie verloren en er wordt naarstig gezocht naar herbestemming die past bij de status van cultureel erfgoed. Veel van de gronden en gebouwen in het gebied zijn in eigendom van het Rijk. Dat geldt ook voor de wegen, waterlopen, bruggen en duikers. De meeste wegen zijn formeel niet openbaar.

Grote delen van de beekdalen van het Peizerdiepsysteem rond Norg zijn in de afgelopen 10 jaar al opnieuw ingericht. Hier zijn maatregelen uitgevoerd op het gebied van water, landbouw en natuur. Met de herinrichting van (een deel van) het Oostervoortsche Diep ten zuiden van Lieveren krijgt ook dit laatste deel een meer natuurlijke en klimaatbestendige inrichting. Dit is noodzakelijk omdat het water in het gebied te snel weg loopt; onwenselijk zowel in tijden van veel regen als droogte.

Voorwaarde voor een efficiënte en duurzame bedrijfsvoering is een goede landbouwstructuur. Planmatige kavelruil kan hieraan een bijdrage leveren. Met een goede landbouwstructuur doelen we op zo veel mogelijk grond bij de boerderij (huiskavel), verspreid liggende percelen zoveel mogelijk aaneengesloten en de percelen op zo kort mogelijke rijafstand.

De natuur beleven, gebruiken en beschermen. Daar draait het om in de Natura 2000-gebieden. Natura 2000 is het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Nederland telt 160 van deze gebieden. In deze gebieden worden bepaalde diersoorten en hun omgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden.

Het Oude Diep is een beek in Drenthe die begint in de velden boven Mantinge en Balinge en stroomt tot aan Echten. Hier werkt Prolander samen met gebiedspartners, inwoners en ondernemers in het gebied aan het ontwikkelen van nieuwe natuur en het verbeteren van de waterhuishouding. In het stroomgebied van het Oude Diep en directe omgeving liggen prachtige natuurgebieden.