Trainee bij Prolander: jezelf écht ontwikkelen


Wil je een beter beeld krijgen van onze organisatie en de mensen van Prolander? Ben je misschien van plan om te solliciteren op een vacature bij ons? Lees dan dit persoonlijke verhaal van Lotte Uijtendaal, trainee bij Prolander. Ze stelt zich aan jou voor en vertelt hoe het is om als trainee bij Prolander te werken, hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet en hoe ze de dynamiek van het werkveld van Prolander ervaart.

Wat doe je precies bij Prolander?

“In februari 2022 is mijn traineeship bij Prolander gestart, nadat ik mijn studie bos- en natuurbeheer afgerond heb. Ik combineer mijn huidige baan als medewerker gebiedsontwikkeling bij Prolander met het traineeship, dat is één dag per week op vrijdag. Best wel een uniek. Het is geen traditioneel traineeship van vijf dagen in de week.”

Foto: Lotte, persoonlijk archief.

“Ik werk aan verschillende natuurprojecten in Drenthe. Zo onderzoek ik onder andere het effect van begrazing op de heidekwaliteit. We zien namelijk steeds meer pijpenstrootje op de heide. Dit is een vaste plant uit de grassenfamilie. Dit vermindert de kwaliteit van de heide. Dit proberen we te verminderen door bijvoorbeeld schapen en koeien op de heide te laten grazen.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

“Ik start bijvoorbeeld mijn dag met een overleg met drie andere trainees. We schrijven een visie voor de beek De Reest in Drenthe. De Reest grenst met Overijssel en het wordt nog niet gepromoot als één gebied. In het project staat centraal dat gebiedspartners, waaronder de provincies, het Drentse Landschap, Landschap Overijssel, boeren en recreatiebedrijven, hun visie delen op de Reest. Iedere gebiedspartner heeft eigen ideeën. Wij denken tijdens ons overleg na over welke stukken land nog betrokken moeten worden bij natuurontwikkeling, zodat we het beekdalsysteem positief kunnen beïnvloeden. De waterkwaliteit is belangrijk voor planten en dieren in de beek, maar ook voor de omliggende natuur. Ook bekijken we of er voldoende fietsknooppunten en horecagelegenheden zijn. En of het gebied goed op de kaart staat of hoe we dat voor elkaar moeten krijgen. De uitdaging is om met provinciaal- en gemeentelijk beleid om te gaan. Gemeentelijk moet het bijvoorbeeld niet in conflict komen met andere plannen in het gebied. En provinciaal bekijken waar in Drenthe natuur ontwikkeld moet worden. Het project is van alle gebiedspartners en een goede samenwerking is cruciaal.”

Wat vind je het leukst aan jouw werk? Waar ben je trots op?

“Ik vind het interessant om met veel organisaties en mensen met verschillende achtergronden samen te werken. In het traineeship besteden we veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Waar je heen wil en waar je carrière in wil maken. Je vogelt het samen uit. Het voelt als een heel veilige omgeving. Maar ik merk ook dat ik mijn kennis vanuit mijn studie écht kan inzetten. Ik heb een open blik en dat wordt heel erg gewaardeerd.”

Hoe is het om bij Prolander te werken?

“Ik vind het gaaf om een bijdrage te leveren aan de toekomst van Drenthe. Veel aspecten vanuit mijn traineeship komen terug in mijn dagelijkse werk. Ook merk ik dat ik mezelf echt kan ontwikkelen bij Prolander. Er is zo veel ruimte. Je kunt doen wat je leuk vindt. En mijn werk is specifiek gericht op Drenthe, dat maakt dat ik me heel erg verbonden voel met de provincie.”

Welke van de gebieden van Prolander is jouw favoriet en waarom?

“Ik heb al heel veel moois gezien in Drenthe. De Drentsche Aa is mijn favoriet. Een heel groot gebied met allerlei verschillende landschappen. Ook het Balooërveld staat hoog op mijn lijstje. Een slingerende beek door het landschap waardoor de natuur enorm varieert. Prachtig!”

Achtergrondinformatie traineeship

Het traineeprogramma is een unieke samenwerking tussen de provincie Drenthe, Prolander, het Drents Landschap, waterschap Vechtstromen en waterschap Drents Overijsselse Delta. In Drenthe zijn natuur- en landbouwpartijen gewend om samen te werken, maar dit breidt zich nu verder uit naar het gezamenlijke traineeprogramma. Met een gebiedsgerichte aanpak denken trainees mee over hoe natuur-, landbouw-, klimaat- en wateropgaven elkaar kunnen versterken. En dat is nodig, want de natuur staat onder druk door onder andere de klimaatverandering en verdroging. In Drenthe wordt al jarenlang met verschillende gebiedspartners samengewerkt om de natuur te verbeteren. Lees in dit nieuwsbericht meer over het traineeship.

Meer verhalen

Benieuwd naar meer verhalen van Prolanders?

  • Programmamanager, Edwin Bos. “Zoals het werkveld buiten is, hebben we de mensen binnen ook”
  • Ecoloog, Rienko van der Schuur. “Mensen kunnen niet zonder de natuur”
  • Landschapsarchitect, Martin van Dijken. “Binnen een paar jaar rondlopen in je eigen ontwerp”
  • Projectleider, Jacomijn Pluimers. “Ik geloof in een gebiedsaanpak”
  • Strategisch adviseur grondzaken, Arjen van der Veen. “Met een kleine groep enthousiaste mensen veel voor elkaar krijgen geeft echt een kick”
  • Hydroloog, Erik Bakker. "De Drentsche Aa spant voor mij de kroon"
  • GIS-medewerker, Hindrik Wester. "Toekomstig gebied visualiseren, daar ben ik trots op"
  • Coördinator Natura 2000, Maurijn Oude Essink. “Bij Pro­lan­der gaat het echt om heel bij­zon­de­re na­tuur”